Bu soru genellikle ev sahipleri tarafından peyzaja yapılması gereken yatırım miktarı hesaplanırken sorulur çünkü bazılarımız peyzaj düzenlemesine çok para harcamanın ileride bir getirisi olmayacağı gibi yanlış bir fikre sahip olabiliyor. Oysa nasıl ki bir binanın dış cephesi konutun fiyatını belirlerken önemli bir rol oynuyorsa, bahçe ve diğer dış mekanlarındaki peyzaj düzenlemesi de konutu daha lüks ve değerli kılabilir. Peyzaj düzenlemesi olmayan bir konut ise değerinin altına satılacaktır.

Bunun en önemli nedeni elbette peyzajın muhteşem bir süsleme olması ve bir evin çok daha güzel görünmesine neden olması. Diğer bir neden ise yukarıda da belirttiğimiz gibi doğal alanların güzelce düzenlendiği ve ihtiyaçlara göre planlandığı dış mekanlarda yaşam kalitesinin de otomatikman artması. Zaten bu yüzden, bugün büyük ve lüks konut projelerinde, site bahçe ve ortak kullanım alanlarındaki peyzaj tasarımlarına çok büyük önem veriliyor.

Konut projelerinde bahçe düzenlemesi ve peyzaj tasarımı, bahçede yer alacak tüm unsurları, yerleşimi, mühendislik hesaplamalar ve mimari tasarımları ve bitkilendirme işlemlerini kapsar. Yani bahçenizin düzenlenmesi için bir peyzaj mimarı ile anlaştığınızda, bahçenizi sıfırdan tasarlama sürecine adım atmış olursunuz. Bahçenizde bir havuz varsa ya da bir havuz yaptırmak istiyorsanız havuzun inşası ve çevre düzenlemesi de peyzaj tasarımına dahildir. Aynı şekilde yürüyüş yolları, çiçek ve ağaç seçimleri ve ekim ve bitkilendirme işlemleri, oturma alanlarının oluşturulması ve gölgelendirme çözümlerinin yaratılması peyzaj tasarım sürecinin bir parçasıdır. Elbette peyzaj tasarımı ve uygulamasına çiçek ve bitkiler için sulama sistemlerinin kurulması ve çim türünün seçimi ve ekimi gibi daha detaylı işler de dahildir.

Ya da bir başka deyişle; peyzaj tasarımının aşamaları nelerdir? Öncelikle peyzaj mimarı ile ev sahibinin bir araya gelerek bahçenin ihtiyaçlarını ve ev sahibinin isteklerini belirlemesi gerekir. Bir havuz yapılacak mı? Alanın ne kadar bitkilendirilecek? Bahçe kulübesi olacak mı? Oturma alanı nerede bulunacak? gibi kararlar da bu aşamada ev sahibi ve peyzaj mimarının bir araya gelmesi ile verilir. Karar aşamasından sonra peyzaj mimarı çizimi yapar ve ev sahibine onaylattıktan sonra uygulama sürecine geçilir. Uygulama sürecinde ise ilk olarak altyapı çalışmaları gelir: Drenaj, sulama sistemi gibi altyapı işlemleri gerçekleştirildikten sonra tasarım uygulanır.

Genellikle insanlar peyzaj mimarlığı söz konusu olduğunda çizim ya da planlamaya gerek duyulmadan doğrudan bahçede ekim işlemlerine geçildiğini düşünür. Oysa peyzaj mimarlığı da tıpkı mimarlık gibi son derece ayrıntılı ve tasarım/projelendirme aşamalarının es geçilmemesi gereken bir uzmanlıktır. Özellikle 3D çizimlerle bahçenin konumu, özellikleri, peyzaj tasarımının konut ile ilişkisi gibi noktalar gözle görülür bir şekilde ev sahibine sunulur. Bu aşamanın en büyük avantajı istenmeyen parçaların uygulama aşamasına geçilmeden değiştirilebilmesidir.